Je winkelwagen is momenteel leeg!

Zalig voelen we ons als het eerste zonnetje ons verwarmt! Dan dromen we meteen van terrasjes en zonovergoten stranden. Wie goed met de zon omgaat, heeft daar alleen maar baat bij.
Maar de zon heeft een gebruiksaanwijzing, laten we die goed lezen voor we onze bikini aantrekken.
Cellen met een geheugen
Ons zonnekapitaal is het geheel van mooie, intacte melaninecellen die onze huid beschermen tegen het zonlicht. Die beschermende reactie van onze huid bestaat uit het aanmaken van bruin pigment, het zogenaamde melanine. Die bruine stof werkt als een natuurlijke filter en moet verhinderen dat het zonlicht doordringt in de diepere huidlagen en daar schade aanricht. Bruinen is dus een natuurlijke reactie van de huid als die wordt blootgesteld aan het zonlicht. Hoeveel zon een lichaam kan verdragen en hoe bruin je wordt is erfelijk bepaald. Sommige types met een heel lichte huid of roodharige moeten hun toevlucht nemen tot zelfbruiners of gekleurde crèmes.
Onze melaninecellen zijn slimme cellen want ze hebben een geheugen: elke schade die ze ooit opliepen, wordt onthouden en als het zonnekapitaal op is, gaat de huid reageren door die schade aan de buitenkant te laten zien met pigmentvlekken, witte vlekjes, onregelmatige huidstructuur,…..
Het is een beetje als met je spaarpotje; hoe meer je uitgeeft, hoe sneller het op is…..
Wat is het verschil tussen UVA en UVB-stralen?
Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95% uit UVA en voor zo’n 5% uit UVB. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid: UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid, waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. Daarom staat A ook wel voor “Aging”. UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA-stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen. UVB-stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor “Burning”. Ze toveren een mooi bruin kleurtje op onze huid, maar kunnen bepaalde vormen van huidkanker veroorzaken. Belangrijk om te weten is dat het niet zonnig hoeft te zijn om huidschade op te lopen, zelfs op een mistige of bewolkte dag kunnen UV-stralen de huid bereiken en schade veroorzaken.
Huidveroudering
De huidschade veroorzaakt door UVA-stralen zorgt ervoor dat de diepere huidlagen stug en leerachtig worden, dit heet elastose. Wie door zijn beroep veel buiten werkt of achter glas zit, loopt meer kans op blijvende huidschade. We weten dat 75% van de verouderingsverschijnselen in de huid te wijten zijn aan de inwerking van het zonlicht. Bij baby’s en kinderen die een overdosis zon kregen, komt de schade later onherroepelijk naar boven. Het is dus van het grootste belang om de onrijpe melaninecellen van kinderen zorgvuldig te beschermen. Bescherm jezelf en je gezin dus steeds tegen het zonlicht met een SPF factor.
De juiste huidverzorging helpt je huid gezond te houden en verouderingsverschijnselen tegen te gaan.
Wat doet verbranding met de huid?
Veel zonnen of te veel zon brengt een oxidatief stress proces op gang. Door de innerlijke oxidatie ontstaan vrije radicalen, dit zijn agressieve celdeeltjes met een ongekoppeld elektron. Zij gaan op zoek naar stabiele cellen om hiervan elektronen af te nemen, maar maken deze zo op hun beurt weer onstabiel, waardoor ze een kettingreactie op gang brengen. Ze koppelen zich aan alles wat ze kunnen vinden en richten zo schade aan op alle niveaus. Dit is een onzichtbaar maar onomkeerbaar proces.
Er zijn verschillende graden van verbranding. Hoe meer zon de huid gekregen heeft, hoe dieper de schade in de onderliggende huidlagen. De huid zal gaan vervellen, wat met jeuk gepaard gaat. Dat is een manier van het lichaam om beschadigde cellen zo snel mogelijk kwijt te raken. Op een verbrande huid vermijd je beter vette crèmes op oliebasis, deze huid heeft behoefte aan vocht. Gebruik liever een aftersun product met verkoelende ingrediënten.
Veilig de zon in.
De vermelding SPF is een afkorting van Sun Protection Factor. De meeste merken hanteren hun eigen SPF-waardeschaal waar door bv. SPF 30 niet bij elk merk dezelfde bescherming geeft. De FDA (Food&Drug Administration) gaat ervan uit dat een zonnefilter minstens twee uur actief moet kunnen blijven voordat het product opnieuw moet aangebracht worden. Belangrijk om te weten is dat een SPF meestal alleen bescherming biedt tegen UVB’s en dus tegen verbranding. Maar je product biedt liefst ook een hoge UVA-bescherming. In de EU moet die laatste minstens 1/3 van de UVB-bescherming zijn. Of een product voldoende tegen UVA-stralen beschermt, merk je aan de vermelding van UVA met een cirkeltje rond.
Hoeveel moet ik smeren?
Om je huid goed voor te bereiden op de zon begin je best voor je vakantie al met het smeren van een product dat de aanmaak van melanine stimuleert. Normaal brengt de zon dit mechanisme op gang in 3 dagen, je huid is dus niet alleen goed voorbereid maar je zal ook sneller beginnen bruinen.
Op vakantie neem je best ‘s morgens de tijd om je al volledig in te smeren met zonnecrème voordat je je ontbijt nuttigt op een zonovergoten terras. De meeste mensen gebruiken ook véél te weinig product om de beoogde factor te realiseren. Je rekent best minimaal op één fles crème per week, per persoon!
Let op! Je SPF heeft geen betrekking op de tijd die je in de zon kunt doorbrengen maar op de hoeveelheid zonne-energie en de intensiteit daarvan. Bv. één en dezelfde SPF kan een uur bescherming bieden ‘s morgens om 9u maar slechts 15 minuten om 1u ‘s middags.
Een frisse duik genomen? Opnieuw smeren is de boodschap. Twee uur in de zon? Herhaal je smeerwerk.
En tot slot: het combineren van verschillende SPF geeft GEEN hogere bescherming.
SPF20 + SPF30 = SPF30 en geen SPF50!
Zonder zon geen leven op aarde.
Heerlijk warme zonnestralen zorgen voor een goed humeur en hebben een gezond effect op ons lichaam omdat we de belangrijke vitamine D aanmaken onder invloed van UV-licht. Om de minimale dosis vitamine D³ te produceren die we nodig hebben, is dagelijks ongeveer 15 minuten zonlicht op de huid nodig.
Optimaal van de zon genieten én een gezonde huid houden is dus zeker geen utopie. Dankzij de juiste beschermende producten haal je maximaal profijt uit de zon en de zomer.